Förutsättningarna hade knappast kunnat vara bättre: hårda, fina spår och ett rent magnifikt väder! De cirka 200 deltagarna radade upp sig på Harsasjön med solglasögonen på. 44-kilometersklassen hade 2 varv på Tomtarundan och lika många på Lätta milen och Myrslingan att ta sig an, medan 22-kiometersklassen fick nöja sig med 1 varv på respektive slinga.


Åkare och funktionärer förberedda för start!

11.00 gick starten, och fältet började röra på sig i god fart. I Anders Södergrens frånvaro var det inte helt givet vem som skulle slå an takten, men likväl blev det i sedvanlig ordning en rejäl rusning från start. Jag provade på att hänga med i tätklungan den första kilometern på sjön, men när vi svängde av förbi Harsagården antog jag ett mer modest tempo för att försöka överleva dagens alla 44 km. Snart bar det utför på Tomtarundan. Tyvärr hade jag trots ovallade skidor suboptimalt glid, så jag fick se ett antal åkare glida ifrån mig.

Inte långt senare började det gå uppför. 85 höjdmeter skulle avverkas mer eller mindre i ett svep. Endast ett fåtal av fältets främre löpare begagnade sig av fästvalla, något som var ett klart framgångsrikt koncept i denna stigning. Albin Blomberg, sedermera 3:a i herrarnas 22-kilometersklass, klev på i rask takt, och jag krigade på vad jag kunde för att staka mig med. Detta lyckades relativt väl, och när det vände utför igen kunde jag konstatera att skidorna inte gled alltför tokigt ändå. Gluggberget upptog merparten av blickfånget, och var en klart angenäm syn i sin vita vinterskrud.

Första varvningen. Tom Ankerstål i täten.

Några minuter senare varvade vi återigen vid Harsagården, och skulle strax därefter påbörja klättringen upp till Fredagsmyran. I klättringen fick vi sällskap av den stabilt stakande Thomas Jonsson, som rentav fick en liten lucka innan jag lyckades täppa till den i småbackarna innan Myrslingan. Albin och en annan herre med fästvalla fick nu svårt att hänga med, så jag och Thomas växeldrog ända fram till Gluggvallen där jag for iväg som en svullen hamster utför backarna och Thomas föll som en död häst in bland träden. Efter några serpentinsvängar, vägpassage och några hundra meters flack terräng kom 6-7 åkare ikapp mig. En av dessa var Pär Sundqvist, som stakade på rejält längs med Harsasjön men sedan till min stora förvåning vek av mot mål istället för att fortsättaut på nästa varv. Tydligen körde han den kortare klassen, vilket bevisligen gick bra i och med att han var först i mål. Endast sekunder därefter korsade även segrarinnan i damernas 22-kilometersklass mållinjen, detta i form av Hanna Larsson.

Så var det dags igen för Tomtarundan. Jag anförde en klunga av omkring 6 åkare, dit även Thomas Jonsson hade sällat sig igen. Någon sympatisk själ hjälpte mig att hålla farten utför genom att ett par gånger trycka på min ena stav, vilket ledde till att jag var först i gänget när stigningen åter påbörjades. Av resultaten att döma bör jag vid detta tillfälle ha legat ungefär på plats 13 i loppet.

 

Magiskt vackert på Tomtarundan, både med och utan spår.

Döm av min förvåning, men på något vis fick jag en lucka i uppförsbacken trots att jag kände mig rejält sliten. Peter Englund var den enda som höll jämna steg, och efter utförskörningen gick han upp och började dra. Jag kom några meter efter då jag kastade mitt vätskebälte, men kunde med viss ansträngning ansluta lagom till varvningen. I den andra och ssita stigningen uppför vägen gick Thomas än en gång ikapp och förbi, och denna gång kunde jag inte svara utan sällskapade istället med en herre i 60-årsåldern ut på Myrslingan. Halvvägs in på denna slinga mötte jag dessvärre en yrselrelaterad vägg, och fick gå ner i knapp styrfart för att över huvud taget ta mig i mål. Åkare efter åkare passerade mig, och tiden rann iväg rejält. På stappliga ben och med huvudet under armen vaggade jag över mållinjen som 19:e man, 6 minuter efter Thomas och drygt 24 minuter efter segraren. Bajs. Synd på en så fin dag, men det verkade helt klart som att merparten av åkarna hade en betydligt trevligare tur i spåret. För även om solen gick i moln var det vackert – förbannat vackert!

Drickalangning vid målgång / Nöjda tävlingsledare – Charlie Stolt och Jerker Lysell

Resultat i urval:

Damer, 22 km

 1. Hanna Larsson           Hybo AIK                   1.08.42
 2. Emma Blixt                 Högbo GIF                 1.21.07
 3. Zara Lundgren           Hudiksvalls IF            1.23.58

Herrar, 22 km

 1. Pär Sundqvist             Rehns BK                    1.08.40
 2. Johan Berggren         Järvsö IF                      1.10.18
 3. Albin Blomberg           Rehns BK                    1.12.36

Damer, 44 km

 1. Jonna Pettersson             SWE                                    2.32.19
 2. Linda Hasselqvist             Edsbyns SK                         2.36.06
 3. Sandra Svensk                 Edsbyns SK                         2.47.04

Herrar, 44 km

 1. Mattias Widmark              Svegs IK                             1.59.34
 2. Tom Ankerstål                  Rehns BK                            2.03.24
 3. Ulf Persson                      Järvsö IF                             2.05.21

För fullständiga resultat, se http://live.eqtiming.no/34654#result 
På återseende nästa år!

Henrik Fröjd, 2017-02-12